En continuant de naviguer sur ce site, vous acceptez les Conditions d'utilisation et la Politique de confidentialité qui y sont associés. Ce site utilise des cookies pour améliorer l'expérience utilisateur, pour des mesures d'audience et vous permettre de partager du contenu sur les réseaux sociaux. Vous pouvez consulter la Politique des cookies pour en savoir plus. Merci de cliquer sur le bouton pour donner votre consentement.
{{ ctx.nhits | number }} record

{{ ctx.nhits | number }} record

Active filters

No active filters

Filters

Lijst en geografische positie van de overwegen

Deze dataset bevat de geografische positie van de in dienst zijnde openbare overwegen op de reizigersspoorlijnen op het spoornet van Infrabel. 

Overwegen zijn plaatsen waar de sporen en de openbare weg elkaar kruisen. Hieronder een korte toelichting over de subtiele verschillen tussen de 2 types overwegen:

  • Overwegen op het spoornet van Infrabel: niet alle overwegen behoren tot het spoornet van Infrabel. Overwegen op toeristische lijnen, bepaalde kruispunten in havengebieden, ... vallen onder het beheer van andere actoren.
  • Openbare overwegen: deze overwegen bevinden zich op de openbare weg. De overwegen die enkel door bepaalde bevoegde personen mogen worden gebruikt, horen hier niet bij.

Opmerking: Deze dataset bevat geen tijdelijke afsluitingen van overwegen.

Waar auto’s, fietsers en voetgangers de sporen moeten oversteken, is er altijd een risico op een ongeval, want een trein kan niet zomaar stoppen. De beste manier om ongevallen aan overwegen te voorkomen is kruisingen van de weg door sporen af te schaffen. Daarom wil Infrabel, waar het kan, zoveel mogelijk overwegen vervangen door een brug, tunnel, parallelweg of fietspad. Voor meer informatie over de veiligheid aan overwegen kan je terecht op de website van Infrabel.

Opmerking: Deze lijst wordt jaarlijks bijgewerkt. Infrabel schaft ieder jaar overwegen af, dus is het mogelijk dat sommige overwegen die in deze lijst voorkomen, inmiddels afgeschaft zijn.

Goed om te weten:

Er zijn verschillende soorten overwegsignalisatie; deze zijn opgenomen in de dataset.

  • Overweg met passieve signalisatie: aan de overweg staat een sint-andrieskruis maar er zijn geen lichtseinen noch slagbomen om een naderende trein aan te kondigen.
  • Overweg met actieve signalisatie: lichtseinen verwittigen de weggebruikers voor een naderende trein.
  • Overweg met gedeeltelijke afsluiting: systeem met slagbomen die zich aan weerszijden van de sporen bevinden en de openbare weg gedeeltelijk afsluiten.
  • Overweg met volledige afsluiting: systeem met slagbomen die zich aan weerszijden van de sporen bevinden en de openbare weg volledig afsluiten.

Dataset schema

JSON Schema

The following JSON object is a standardized description of your dataset's schema. More about JSON schema.